måndag 7 april 2014

Sådd, hallongödsling och ny odlingsplan

Nu har jag satt gul lök bredvid morötterna i låda B (se odlingsplan längst ner i inlägget).


Fick tips av en granne att jag skulle blötlägga dem över natten innan jag satte ut dem, för att få snabbare groning, så det gjorde jag. Dagen efter stoppade jag ner dem i jorden med toppen fortfarande synlig över jordytan och ca 10cm avstånd mellan lökarna  enligt instruktioner i mina böcker.

  
Sen sådde jag två rader svartkål...


...och två rader med en röd och en grön sorts huvudsallad i låda A. Räknar med att kunna skörda salladen innan jag måste plantera ut pumpan. I annat fall får jag hitta på något när den dagen kommer.


All sådd ute på lotten är täckt av ett lager fiberduk utom de sista gula lökarna som inte fick plats bredvid morötterna utan hamnade bredvid vitlöken i en av pallkragarna närmast gräsgången.


Hallonbuskarna hade spridit sig lite utanför raderna så jag grävde upp de plantor som växte på fel ställe och planterade om dem inne i raderna istället. Sen följde jag ett tips från bonden Frank i TV-serien "Hundra procent bonde" och strödde ut lite aska från mina föräldrars kamin i hallonlandet. Askan fungerar som näring till buskarna.


Ovanpå askan lade jag lite vanlig naturgödsel som jag sen myllade ner lite grann i jorden.



Hemma växer plantorna för fullt :-)


Har sått röd bondböna och gul störvaxböna. Började med att lägga bönorna i blöt i ca 24h och sen sådde jag en böna per "kruka" i planteringsjord på ca 3cm djup.


Det har blivit fullt under lamporna i vardagsrumsfönstret så jag köpte en till liten lysrörsarmatur och hängde upp den i köksfönstret med snören.


Så här ser pumpans hjärtblad ut...


...och så här ser de ut hos den gröna squashen.


Salvian är omplanterad och de första karaktärsbladen är på väg.


Basilikan är också omplanterad. Lämnar alla groddar kvar hos kryddorna eftersom jag inte tror att de tar skada av att växa så nära varandra.


Har även sått två olika sorters slanggurka. En som egentligen ska växa i växthus, som jag tänkte försöka odla på komposten under ett gammalt fönster, och en frilandsgurka. Stoppade ner två frön per "kruka" på ca 2cm djup och kommer att gallra bort det ena om båda gror. 

Här kommer senaste odlingsplanen:


A - Svartkål och pumpa
B - Gul lök och morot
C a och b - Potatis
D - Bondböna och störvaxböna
E - Purjolök och broccoli
F - Rödbeta och mangold
G - Bladgrönsaker, spritärt och rädisor
H - Gurka och squash


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar