Fick lite extra rabarber genom en bekant och gjorde en sats gammaldags rabarbersaft enligt ett recept som mamma alltid brukar använda.
Skär rabarbern i bitar utan att skala den.
Lägg bitarna i en kruka.
Skölj och skiva en citron per kg rabarber.
Blanda skivorna med rabarbern.
Täck rabarbern med kokande vatten.
Täck krukan med plastfolie eller en tallrik.
Ställ krukan svalt i ca 4 dygn. Jag lät den stå ett dygn för att svalna på balkongen innan jag ställde in den i kylskåpet där den fick stå två och ett halvt dygn.
Sila bort citron och rabarber och häll saften i en stor kastrull.
Blanda i 7 dl socker och 1 tsk citronsyra per liter avrunnen saft och låt koka i ca 20 min.
Diska under tiden ur glasflaskorna ordentligt och lägg dem i ugnen för att torka och steriliseras på 100°C. Koka locken i en kastrull med vatten på spisen och lägg dem för att torka på en handduk.
Häll upp saften i flaskorna. Låt svalna. Smaka och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar