torsdag 12 juni 2014

Rabarbersaft

Fick lite extra rabarber genom en bekant och gjorde en sats gammaldags rabarbersaft enligt ett recept som mamma alltid brukar använda.


Skär rabarbern i bitar utan att skala den.


Lägg bitarna i en kruka.


Skölj och skiva en citron per kg rabarber.


Blanda skivorna med rabarbern.


Täck rabarbern med kokande vatten.


Täck krukan med plastfolie eller en tallrik.


Ställ krukan svalt i ca 4 dygn. Jag lät den stå ett dygn för att svalna på balkongen innan jag ställde in den i kylskåpet där den fick stå två och ett halvt dygn.


Sila bort citron och rabarber och häll saften i en stor kastrull.


Blanda i 7 dl socker och 1 tsk citronsyra per liter avrunnen saft och låt koka i ca 20 min.


Diska under tiden ur glasflaskorna ordentligt och lägg dem i ugnen för att torka och steriliseras på 100°C. Koka locken i en kastrull med vatten på spisen och lägg dem för att torka på en handduk.


Häll upp saften i flaskorna. Låt svalna. Smaka och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar