Här berättar jag, med text och bilder,om hur det går på min kolonilott som ligger i zon II. Det här är andra året för mig som kolonilottsinnehavare och grönsaksodlare och planen är att odla så mycket ätbart som möjligt :-)
söndag 27 april 2014
fredag 18 april 2014
Grävning i jordgubbslandet och sådd av mangold och rödbetor
Det har börjat gro lite grönsaker ute på lotten! Det betyder att jag inte var för tidig med de grönsakerna iallafall :-) Sen får vi se om de andra också har klarat sig...
Den gula löken har vaknat och börjat växa under fiberduken.
Det är betydligt varmare under duken än vad det är i jorden som inte är täckt. En solig dag är det ca 15° under och 10° utanför.
De röda salladshuvudena tittar fram..
Rädisor..
..och spenat (tror jag).
Jag tröttnade på att jordgubbslandet var så rörigt och fullt med gamla plantor så jag bestämde mig för att göra något åt det. Till att börja med grävde jag upp alla plantor och lade dem bredvid landet.
Sen grävde jag igenom hela landet och fyllde på med lite plantjord.
Efter det trampade jag till rader, satte fem jordgubbsplantor i varje och vattnade.
Jag valde bara plantor som såg ut att vara ett eller max två år gamla. Så nu har jag ett prydligt jordgubbsland :-) Återstår att se om alla plantor överlever.
Det har börjat växa citronmeliss, gräslök och mynta i en av kryddlådorna. Sånt som blev kvar efter förra lottinnehavaren.
Otålig som jag är kunde jag inte vänta längre utan har sått mangold och rödbeta i låda F. Först drog jag upp fåror som jag vattnade i...
...sen lade jag ner fröna med ca 5cm emellan och täckte över med jord och fiberduk. Rödbetsfröna fick ligga i blöt några timmar före sådd enligt instruktioner på påsen.
Så här långa och rangliga har purjolöksplantorna blivit hemma i fönstret.
Därför följde jag ett tips från mina böcker och klippte ner dem lite för att de ska växa sig kraftigare innan det ät dags för utplantering.
måndag 14 april 2014
Svartvinbärssticklingar och marktäckning i hallonlandet
Jag tog till mig ytterligare två tips från Frank i "Hundra procent bonde":
Det ena är hans superenkla sätt att föröka vinbärsbuskar på. Man klipper helt enkelt av skott från en befintlig buske och sticker ner dem i marken. En snäll granne på koloniområdet lät mig ta från hennes buskar.
Jag grävde ett litet hål i jorden, lade ner lite plantjord i botten, satte ner kvisten och fyllde på med jord igen. Om det funkar så har jag fyra svartvinbärsbuskar om något år eller två :-)
Det andra tipset var att lägga använd halm runt hallonbuskarna. Halmen ger näring vart efter den bryts ner och hindrar ogräs från att växa.
Mina små narcisser har börjat blomma!
Rabarbern frodas under byttorna.
Härliga färger :-)
Tulpan och pärlhyacint...
...och krokus.
Jordtemperaturen stiger så sakteliga. Nu ligger den på 7-8 °C en mulen dag.
Hemma i lägenheten gror det för fullt!
Potatissorterna Princess och Timo.
Vardagsrumsfönstret med purjolök, tomat, broccoli, oregano och isop.
Köksfönstret med Squash, mynta, salvia, basilika, gurka, bondböna och vaxböna.
Vintersquashen tar mycket plats jämfört med myntan som växer väldigt långsamt.
Frilandsgurka
Långa bondbönor, två små vaxbönor och en växthusgurka.
Har märkt att vaxbönorna verkar behöva mer värme än bondbönorna för att börja gro. Oftast kommer grodden upp under natten när jag och min sambo sover och ger extra värme till fröna i sovrummet utöver värmen från elementet. Bondbönorna grodde trots att de stod i köket hela tiden där elementet är avstängt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)